Merelbeke stationsbuurt
 

Schuilstructuren voor passieve luchtbescherming op de terreinen van het station van Merelbeke.

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Vestingsbouw directe omgeving Gent.

Overzicht van de nog aanwezige (en ondertussen vooral gesloopte) schuilstructuren:

Algemene info bij het station van Merelbeke tijdens WOII

De ooit aanwezige (ondertussen gekende) structuren:

  • Kleine schuilplaats voor 1 persoon voor elektriciteitskabine bij brug Merelbekestraat (Reeds gesloopt voor 2008).

Vermoedelijk stond er in de buurt van het elektriciteitsgebouwtje aan de huidige vernieuwde spoorwegbrug van de Merelbekestraat ook een schuilplaats voor 1 persoon. Zelf heb ik het structuurtje nooit gezien daar het in 2008 (met de werken aan de nieuwe brug toen), reeds was gesloopt en verdwenen. Het betrof een schuilstructuurtje zoals ook te zien op onderstaande links, die de schuilstructuurtjes bespreken aan de wisselbedieningsgebouwtjes Melle1, Melle 2 en Melle 3.

Ook over deze structuur is er is zeer weinig info terug te vinden. Gezien enkel van de administratieve bunker aan het station is geweten dat hij werd gebouwd rond 1943, laat dit wel vermoeden dat ook deze structuren uit dezelfde periode zullen afstammen. Voor de historische redenen van de bouw van dergelijke structuren op grondgebied Merelbeke station, verwijs ik jullie dan ook terug naar de algemene beschrijving van deze structuren rond Merelbeke station.

Op deze luchtfoto van Gis-Vlaanderen uit 2013 zie je zelfs de nieuwe brug nog niet. Er is enkel een noodbrug voor voetgangers zichtbaar, iet meer naar links. Je ziet wel duidelijk de elektriciteitskabine (reeds zonder het schuilstructuurtje).
Deze 2 schetsen zijn gemaakt op basis van een gelijkaardige structuur die nog kan teruggevonden worden te Eeklo en in detail werd opgemeten. Deze structuurtjes durven qua afwerken, types deurtjes en dergelijke wel wat afwijkend zijn maar in grote lijnen zijn ze altijd vrij identiek ontworpen. Ook bevatten ze origineel rondom de toegang nog een een bijkomende met betonnen platen uitgewerkte toegangsbescherming om te vermijden dat puin of projectielen de ingang zouden kunnen treffen. Deze structuur werd vrij gedetailleerd opgemeten en in plan gezet voor wat het centrale structuurtje betreft. (Schetsen: Kurt Waelbroeck),
Op deze foto van Google Streetview kijkende vanaf de Kardinaal Mercierlaan, die dateert uit dezelfde periode, is ook de nieuwe brug nog niet zichtbaar maar ook enkel de noodbrug voor voetgangers. De elektriciteitskabine ligt aan de overkant tegen de in aanbouw zijnde nieuwe brug.
Op deze oude foto van de brug (vermoedelijk jaren '60 of '70) is onderaan links de elektriciteitskabine nog duidelijk zichtbaar. Jammer genoeg valt het schuilstructuurtje (die hier in die periode zeker nog zal gestaan hebben) net uit het beeld. (Foto: Replica). Het structuurtje zal logischer wijze aan deze kant van het gebouwtje gestaan hebben gezien de toegang tot het gebouwtje langs deze kant is.

Enkel de bovenste foto dateert van 2008. De andere foto's zijn recenter uit 2013. Van het vermelde structuurtje is zelfs in 2008 al geen spoor meer te bekennen.

Ook zeker voor deze nooit geziene structuur blijft alle bijkomende info zeker altijd welkom.